Cultuur

Stokkem is een pittoresk dorpje of beter gezegd stadje dat de sfeer uitademt van het begin van de 20e eeuw met zijn gevels van aan elkaar gebouwde woningen, langs straten met kasseien en lantaarnpalen. Er is een prachtig stadhuis, intussen geklasseerd monument.

Naast de vakantiewoning zijn er in het Maascentrum “de Wissen” twee musea. Enerzijds is er het museum over de Maas, waar men op een actieve manier het leven in, op en rond de Maas kan beleven. 
In het ander museum wordt de geschiedenis van de ambachtelijke vlechtkunst van wissen geïllustreerd. Stokkem was immers eeuwenlang “het” centrum van de mandenvlechterij.

Enkele kilometers verderop ligt Oud-Dilsen waar een historisch oude kerktoren aan het Mariapark uit de 16e eeuw te zien is.

Op 10 km afstand van Stokkem ligt de stad Maaseik waar de wereldberoemde schilders Jan en Hubert Van Eyck op het marktplein "toezien". Het is de stad met de oudste apotheek van het land, intussen ingericht als apotheekmuseum. Verder zijn er het regionaal archeologisch museum, het John Selbachmuseum, het poppenmuseum, de kerkschatten in de Sint Catharinakerk uit de 8e tot 10e eeuw na Christus...
In de buurt van Maaseik is zeker Heppeneert als bedevaartsoord de moeite waard om bezocht te worden, evenals Aldeneik als prachtig pittoresk dorpje.

10-tal km boven Maaseik ligt net over de Nederlandse grens het stadje Thorn, gekend als het “witte” stadje. 

Op 5 km is er in Leut het prachtig kasteel Vilain XIIII, gelegen in een Engelse tuin. Er is momenteel een brasserie-restaurant ondergebracht. Leut heeft tevens een goed bewaarde dorpskern.

Op 6 km afstand ligt Eisden Mijn. De oude mijnwerksité en de mijnwerkerswoning zijn illustraties van ons mijnverleden en dit naast de nieuwe inrichting en herbestemming van de oude mijnschacht en mijngebouwen als Leisure Valley en Maasmechelen Village.

Verder is er op 14 km afstand Oud Rekem. Het werd in 2008 gekozen tot het mooiste dorp van Vlaanderen. De kronkelende straatjes en huizen met middeleeuws karakter, het kasteel d’Aspremont-Lynden, de museumkerk en de museumapotheek zijn alleszins bezienswaardigheden.

Tongeren als oudste stad van België binnen zijn wallen, heeft een rijk verleden. Er zijn talrijke musea, zoals het  Gallo-Romeins museum dat recent gerenoveerd. Elke zondag is er de gekende antiekmarkt.

In Bilzen is er het cultuur- en natuurkasteel “Alden Biesen”, een cultuurcentrum van de Vlaamse Gemeenschap, een nationaal en internationaal toeristische trekpleister op cultureel vlak.

In Valkenburg zijn er de mergelgrotten. Met een treintje is het een unieke ervaring om deze grotten te bezoeken. Ook is er elk jaar de bekende kerstmarkt in deze grotten.