Nationaal Park

Het Nationaal Park "Hoge Kempen" is natuur in al haar glorie. Uitgestrekte dennenbossen worden afgewisseld met grote waterplassen, hoge toppen met grootste vergezichten en tevens zijn er tal van zeldzame en bijzondere dieren. Man kan er eindeloos ontspannen : wandelen, fietsen..., of gewoon zorgeloos genieten van al dit moois! Het Nationaal Park is zes keer anders. Er zijn dan ook zes toegangspoorten met telkens een ander thema van beleving.

1/ Connecterra
Deze toegangspoort ligt op een 5-tal kilometers van de vakantiewoning. Waar een kwart eeuw geleden de steenkoolmijn van Eisden nog op volle toeren draaide, geniet men nu van een verrassend landschap van "bergen en meren" en "hoge toppen" met spectaculaire panorama’s. Er zijn vier duidelijk bewegwijzerde wandelroutes van verschillende afstanden. Aan de ingangspoort is er een schachtbok met alzo een uniek zicht op de site en haar omgeving. De kinderen kunnen zich uitleven in de ’speelput’, een ruime speeltuin met houten speeltuigen voor zowel kleine als grotere kinderen. Cultuurliefhebbers kunnen via de thematische Erfgoedwandeling kennismaken met de ruim 100 jaar oude tuinwijk van Eisden.

2/ Mechelse Heide
De "Mechelse Heide" is in Maasmechelen een plek bij uitstek om prachtige wandelingen te maken. Speciaal in de maanden augustus en september is de paarse heide een prachtig decor voor natuurliefhebbers.

3/ Station van As
Deze toegang in As is de poort van het wiel met zowel de wielen van de toeristische treinen als de wielen van de duizenden fietsers. Jarenlang speelde het Station van As een centrale rol in de steenkoolontginning in deze streek omdat van hieruit de vele mijnwerkers en kolenwagens naar de nabijgelegen mijnen in Eisden, Waterschei en Winterslag vertrokken.

4/Lieteberg
In Zutendaal is "Lieteberg" de poort van de microkosmos. Naast kriebelende insecten en fladderende vlinders is er het blotevoetenpad, een unieke sensatie.

5/ Kattevennen
Dit is de Genkse toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen met het accent op de macrokosmos. In de Cosmodrome verkent men het heelal. Naast sterrenkijken kan men er minigolven, wandelen, fietsen, paardrijden.

6/ Pietersheim
Deze toegangspoort in Lanaken is vooral interessant voor gezinnen met kinderen. Naast de burchtruïne is er het uitgestrekt Pietersembos met dichte dennenbossen, oude beukendreven, jeneverbessen...

http://www.visitnationaalpark.be