[gtranslate]
Previous
Next

Cultuur

Heel wat te zien in de buurt

DILSEN-STOKKEM

Stokkem is een gezellig dorpje of beter gezegd stadje dat de sfeer uitademt van het begin van de 20steeeuw. Er is een prachtig stadhuis, geklasseerd monument.

Naast de vakantiewoning ligt het Maascentrum “de Wissen”. Men kan er op een actieve manier het leven in, op en rond de Maas beleven, zeker een leuke beleving voor kinderen. Ook wordt de geschiedenis van de ambachtelijke vlechtkunst geïllustreerd, want Stokkem was immers eeuwenlang “het” centrum van de mandenmakerij.

Enkele kilometers wandelen langs het water en tussen de velden, ligt het pittoreske “Oud-Dilsen.  Men ziet er een historisch oude kerktoren uit de 16deeeuw, gelegen naast het sterrenrestaurant “Vivendum”.

www.toerisme-dilsen-stokkem.be

 MAASEIK

Op 10-tal km afstand hebben we Maaseik waar de wereldberoemde schilders Jan en Hubert Van Eyck op het marktplein “toezien”. Achter één van de prachtige marktgevels vindt men de oudste apotheek van het land, intussen ingericht als apotheekmuseum. Verder zijn er het regionaal archeologisch museum, het John Selbachmuseum, het poppenmuseum, de Sint-Catharinakerk met grote kerkschatten zoals de oudste evangelieboek van de Benelux uit de 8steeeuw.
In de buurt van Maaseik is een bezoek aan Aldeneik zeker de moeite waard. Het is een schilderachtig dorpje in een decor van wijngaarden.

Net buiten het centrum van Maaseik ligt Heppeneert. Het dankt zijn status van populair bedevaartsoord aan het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Rust. Het is alleszins een plaats om even tot rust te komen…

Boven Maaseik ligt het Nederlandse stadje Thorn, gekend voor zijn typisch witte huisjes.

www.visitmaaseik.be

MAASMECHELEN

Leut is een pittoresk dorpje met een charmant dorpsplein en het kasteeldomein Villain XIIII met Engelse tuin.
Verder is Eisden uniek door zijn mijnverleden. De oude mijnsite met indrukwekkende kerk en een authentieke mijnwerkerswoning van 1925 zijn zeker interessante om te bezoeken. 

www.visitmaasmechelen.com

OUD REKEM

Op een 15 tal km ligt Oud Rekem, een prachtig historisch dorpje. Het werd in 2008 gekozen tot het mooiste dorp van Vlaanderen. De kronkelende straatjes en huizen met middeleeuws karakter, het kasteel d’Aspremont-Lynden, de museumkerk en de museumapotheek zijn alleszins bezienswaardigheden.

www.lanaken.be/visitlanaken/Ontdekken/Mooiste_Dorp_van_Vlaanderen_Oud_Rekem

GENK

Voor toeristen is er ook heel wat te beleven in de “C-mine” in Genk-Winterslag, een herbestemming van de mijngebouwen. Naast het labyrint, de euroscoop, tal van tentoonstellingen, is er de C-mine expeditie. Het is een uniek belevingsparcours van het  boven- en ook ondergronds mijnverleden.

Verder is in Genk-Waterschei “Thor”, een groot ontwikkelingsproject voor de herbestemming van de mijnsite daar. Het wordt in de toekomst een hotspot van technologie, energie en innovatie. Het is een prachtige match tussen industrieel erfgoed en moderne architectuur.

www.c-mine.be

www.thorpark.be

HASSELT

Hasselt heeft cultureel heel wat te bieden. Er zijn tal van musea, zoals het jenevermuseum, het modemuseum, kunstcentrum Z33, museum heilig paterke, de beiaardtoren, …

En last but not least is er de prachtige abdijsite “Herkenrode”. De oude hoevegebouwen van de abdij Herkenrode illustreren een boeiend verleden en de omliggende 100 hectare natuurgebied werden ontwikkeld tot een domein waar heel wat te beleven valt.

www.visithasselt.be

www.abdijsiteherkenrode.be

BOKRIJK

Bokrijk is vooral bekend voor het Openluchtmuseum met een verzameling van historische gebouwen en authentieke interieurs. Er is een prachtige openluchtspeelplein en een uitgestrekt wandelparadijs.

www.bokrijk.be

TONGEREN
Tongeren is de oudste stad van België en heeft een zeer rijk verleden. Er zijn talrijke musea, zoals het Gallo-Romeins museum. Elke zondag is er de gekende internationale antiekmarkt.

www.toerismetongeren.be

BILZEN
In Bilzen is het cultuur- en natuurkasteel “Alden Biesen” een nationaal en internationaal toeristische trekpleister op cultureel vlak.

www.alden-biesen.be

VALKENBURG
Valkenburg is gekend voor zijn mergelgrotten. Met een treintje is het een unieke ervaring om deze grotten te bezoeken. Ook is er elk jaar de bekende kerstmarkt in deze ondergrondse groeve.

www.vvvzuidlimburg.nl/te-doen-in-zuid-limburg/mergel-grotten

MAASTRICHT

Maastricht is een echte cultuurstad. Verleden en heden wisselen zich af in architectuur, maar ook in aanbod van cultuur. Van ondergrondse cultuurschatten en karakteristieke torens tot allerlei tentoonstellingen….

www.bezoekmaastricht.nl/zien-en-doen/bezienswaardighed