Previous slide
Next slide

Natuur

Heel wat natuurgebieden in de buurt

NEGENOORD-KERKEWEERD
Natuurgebied “Negenoord-Kerkeweerd” ligt op 50 meter afstand van de vakantiewoning.
Na jaren grindontginning ontstonden er open vlakten met grote en diepe plassen.
Het is ongetwijfeld één van de mooiste wandelgebieden van Limburg. In de ongerepte natuur is er het ganse jaar begrazing door Koninkpaarden en Gallowayrunderen.
In het natuurgebied zijn bewegwijzerde wandelpaden en is er tevens een rolstoelvriendelijke route.
De zone “Kerkeweerd” is één van de meest plantenrijke gebieden van de Maasstreek. Op nog geen 40 ha voormalige grindwinning komen bijna 400 plantensoorten voor en talloze bijzondere insecten. Men kan er gewoon rondstruinen.  
http://www.limburgs-landschap.be/natuurgebieden_detail.asp?taal=nl&r=JOMRIPE8&g=JMNOKMERM 


NATIONAAL PARK “HOGE KEMPEN”
Het Nationaal Park “Hoge Kempen” is een uniek natuurgebied met meer dan 5700 ha bos, heide en grote waterplassen.
Men kan er eindeloos ontspannen: wandelen, fietsen, mountainbiken, paardrijden,… gewoon zorgeloos genieten van al dit moois!
Het Nationaal Park is zes keer anders. Zo zijn er dan ook zes toegangspoorten met telkens een ander thema van “beleving”.

1/ Terhills
Deze toegangspoort ligt in Dilsen-Stokkem, op enkele kilometers van de vakantiewoning. Het is gelegen naast het gekende outletcentrum “Maasmechelen-Village”. Het gebied situeert zich op de locatie van de vroegere steenkoolmijnen van Eisden. Het heeft een van de mooiste panorama’s van Vlaanderen en men geniet er van een verrassend landschap van “hoge toppen en meren”.
Aan de ingangspoort is er een schachtbok met een prachtig zicht op de verre omgeving. De kinderen kunnen zich uitleven in de “speelput”, een ruime speeltuin met houten speeltuigen.
Cultuurliefhebbers kunnen via de thematische erfgoedwandeling kennismaken met de ruim 100 jaar oude tuinwijk van Eisden.

2/ Mechelse Heide
De “Mechelse Heide” in Maasmechelen is een plek bij uitstek om prachtige wandelingen op een verhard zandpad te maken binnen uitgestrekte heidevelden. Hier ligt het hoogste punt van het Nationaal Park. Intussen is het ook voor fietsers een echte aanrader omwille van de unieke fietsbeleving “fietsen door de heide”.
Zeker in de maanden augustus en september is de paars gekleurde heide een ware pracht.

3/ Station van As
Deze toegang in As is “de poort van het wiel” omdat duizenden mijnwerkers arriveerden in dit station en tevens van daar treinen met steenkool vertrokken.
Een klassieke treinwagen is ingericht als bezoekersonthaal. Op de 31 meter hoge uitkijktoren kan men een blik werpen op de omgeving. 

4/ Lieteberg

In Zutendaal is “Lieteberg” de poort van de “microkosmos”. In het bijen- en insectencentrum ontdekt men een fascinerende microkosmos. Naast kriebelende insecten en fladderende vlinders is er het allereerste blotevoetenpad van Vlaanderen. Uiteraard zijn er ook traditionele wandelingen mogelijk in bossen, heide en beekvalleien.

5/ Kattevennen
Dit is de Genkse toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen met het accent op de “macrokosmos”. In de Cosmodrome verkent men het heelal met onderweg een 360°-show. Men kan er het heelal en de sterren bekijken met een superlange telescoop.
Verder is er een speeltuin en men kan er minigolven, wandelen, fietsen, paardrijden, …

6/ Pietersheim
Deze toegangspoort in Lanaken is vooral interessant voor gezinnen met kinderen. Naast de waterburchtruïne uit de 12de eeuw, is er een speeltuin, een kinderboerderij en een uitgestrekt bos.
https://www.nationaalparkhogekempen.be


RIVIERPARK MAASVALLEI
De Maasvallei is een uitzonderlijk gebied met de “Maas” als hoofdrolspeler. Langs de oevers ontwikkelden zich een snoer van Maasdorpjes, pittoreske plekken waar men volop kan genieten van de charmante maassfeer. Noordelijk ligt Kessenich, dan naar beneden Aldeneik en Maaseik, Dilsen-Stokkem, Leut en Oud-Rekem. Het fietsroutenetwerk brengt je over de Maasdijk van dorpje naar dorpje.
Dit rivierpark is een heerlijk decor voor natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers.
https://www.rivierparkmaasvallei.eu/nl


BERGERVEN 
Tussen 2007 en 2010 werd natuurgebied Bergerven ingericht. Dit bijzonder prachtig gebied ligt aan de rand van het Kempens Plateau en strekt zich uit over het grondgebied van Maaseik en Dilsen-Stokkem. Er zijn verschillende plassen, samen goed voor ruim 50 ha open water. Het is een uniek wandelgebied en voor fietsers is er een mooie fietsweg als verbinding tussen het Maasland en de Kempen.
https://www.limburgs-landschap.be/natuurgebieden_detail.asp?taal=nl&r=JOMRIPE8&g=JMNOKQIOO


DUINENGORDEL
Op een 12 tal kilometer ligt de “Duinengordel”. Ooit reikte de zee tot daar. Vandaag is het een heuvelachtig landschap van 3000 ha van zand, naast bossen, heidegebieden en vennen. Het hoogtepunt is “Oudsberg”, de hoogste landduin van Vlaanderen met bovenop een uniek panorama. Alleszins een echte aanrader voor wandelaars. Men kan er ook fietsen, mountainbiken en tevens paardrijden.
https://www.duinengordel.be